Stichting Vlieland Plastic Vrij werd in het voorjaar van 2024 opgericht met een tweeledige missie: het verbruik van plastic in onze gemeente verminderen en het zwerfvuil, met name plastic, op ons eiland terugdringen. We gaan in gesprek met mede-inwoners, lokale ondernemers en met de gemeente Vlieland om kansen voor plastic-reductie te verkennen.
Er wordt op Vlieland door een groep lokale vrijwilligers al tijden met regelmaat afval van het strand gehaald. Door deze initiatieven te delen op onze website en social media kanalen, hopen we niet alleen meer waardering te genereren voor deze initiatiefnemers, maar ook anderen aan te moedingen om te helpen met het schoon houden van ons mooie strand.
Naast initiatieven en nieuwsberichten, willen we op de website ook informatie over plastic verzamelen in inzichtelijk maken. Door op de website te vermelden welke invloed plastic heeft op de natuur, en dan specifiek op Vlieland, willen we mensen bewuster maken van de gevolgen van het onzorgvuldig weggooien van afval. Door niet alleen inwoners maar ook eilandgasten bewuster te maken van de hoeveelheid plastic die we (soms onbewust) gebruiken, willen we ze enthousiasmeren om voor alternatieven te kiezen en zwerfvuil op te ruimen. Door in samenwerking met Vlielander ondernemers lezingen en excursies te organiseren, gaan we dit verhaal verder verspreiden.
We zijn gelukkig niet de enige stichting in het Waddengebied die bezig is met plastic afval. Op elk waddeneiland is hier inmiddels een stichting voor opgericht of wordt het plastic afval op een andere manier aangepakt. Ook zijn er op dit moment verschillende projecten actief in de rest van Nederland. We zoeken de samenwerking met andere initiatieven door regelmatig contact te onderhouden om zo ervaringen uit te wisselen en elkaar te ondersteunen met projecten en eventuele subsidie aanvragen.
Een van de projecten waarbij wij ons willen gaan aansluiten is Wad Gaat Om. Dit is een project met als doel: Een goede inzameling en verwerking van plastic afval in het waddengebied (tot zinvolle producten of halffabricaten, zoals granulaat). Hiermee wordt voorkomen dat plastic afval laagwaardig wordt toegepast of zelfs verbrand. Op deze manier dragen we niet alleen lokaal, maar ook regionaal bij aan een duurzame toekomst, waarin plastic afval een waardevolle grondstof wordt in plaats van een belasting voor de natuur.
Sommige shampoo bars zijn plasticvrij én goed voor je haar.
Onderweg tussen de jachthaven en het Posthuys staan tappunten.
We hebben het voor je uitgezocht.
Stichting Vlieland Plastic Vrij werd in 2024 door Lars Kuijpens, Henk Veerdig en Gerbrich Wever opgericht met als doel: (plastic) zwerfafval op Vlieland terugdringen en verbruik van (wegwerp)plastic verminderen.
Door ondernemers te ondersteunen bij het aanbieden van alternatieven voor plastic verpakkingen.
Door consumenten te informeren over alternatieve, plasticvrije producten.
Door opruimacties te steunen en effectieve afvalverzameling mogelijk te maken.