Een mooie stap vooruit in project Vlieland Plastic Vrij. Zoals door voorzitter Lars Kuypens uitgelegd tijdens de bijeenkomst dit voorjaar, willen we plastic op drie vlakken aanpakken: voorkomen, opruimen en hergebruiken. In mei zijn we op Stortemelk begonnen met het op kleine schaal verzamelen van bruikbaar restmateriaal.
Al vrij snel na de oprichting van de stichting zijn we in contact gekomen met Anne-May Nijman. Zij is een Vlielandse kunstenares en heeft ervaring met het hergebruiken van plastic. In navolging van de Terschellinger Jutfabriek hebben we besloten een mal te maken om van het oude plastic nieuwe zeepbakjes te kunnen smelten. De aluminium mal wordt op Vlieland vervaardigd door Anne-May en ook het smelten en persen kunnen we voorlopig op het eiland doen. Een gulle eilander sponsor heeft ons financieel op weg geholpen bij deze eerste stap.
Terwijl dit idee vorm begon te krijgen, groeide de voorraad mooi en bruikbaar afvalplastic op Stortemelk gestaag. In de nieuwe plastic-container verzamelden medewerkers, met name koks, in de zomermaanden onvermoeibaar alle lekkende emmertjes, kruidenpotjes, kapotte slabakken en overbodige deksels. Zo veel, dat er op den duur naast de container een toren van saus-emmers ontstond. Hoog tijd om in de plasticbult te duiken.
We gaan er als leken in, maar krijgen gelukkig aanwijzingen uit de lokale plastic community. Ook op het platform van Precious Plastic staan veel tips voor beginnende plasticverwerkers. Het type dat wij voor dit project kunnen gebruiken is PP, te herkennen aan het type 5 symbool dan in het plastic gedrukt staat.
Gelukkig bleek bijna alles dat er verzameld was van PP gemaakt te zijn. Een paar kruidenpotjes waren van PET (het bekende plastic van de PET-flessen) en een enkel bijzonder stukje was van een mengsel van PP en PF gemaakt. PF is een van de oudste soorten plastic. Veel mensen kennen het onder de merknaam Bakeliet. Van de onbruikbare stukken plastic hebben we afscheid genomen, ook al is Bakeliet prachtig materiaal. Door schoon te werken en maar één soort plastic te gebruiken, kan ons product aan het einde van zijn levenscyclus ook weer omgesmolten worden.
Om het plastic te kunnen gebruiken, moeten we het eerst klein maken. Zo lang we nog geen shredder of granulator tot onze beschikking hebben, is dit een tijdrovende klus. Na een uitgebreide testfase zijn we de emmers te lijf gegaan met een decoupeerzaag. Alle stukken zijn op kleur gesorteerd, waarbij we de bedrukte delen apart houden.
Aan het einde van de dag hebben we ruim een kuub schoon, droog, gesorteerd en in stukken gezaagd type 5 plastic klaar staan voor de volgende stap in het project.
Sommige shampoo bars zijn plasticvrij én goed voor je haar.
Onderweg tussen de jachthaven en het Posthuys staan tappunten.
We hebben het voor je uitgezocht.
Stichting Vlieland Plastic Vrij werd in 2024 door Lars Kuijpens, Henk Veerdig en Gerbrich Wever opgericht met als doel: (plastic) zwerfafval op Vlieland terugdringen en verbruik van (wegwerp)plastic verminderen.
Door ondernemers te ondersteunen bij het aanbieden van alternatieven voor plastic verpakkingen.
Door consumenten te informeren over alternatieve, plasticvrije producten.
Door opruimacties te steunen en effectieve afvalverzameling mogelijk te maken.