Wat kun je zelf doen?

Aan deze pagina wordt nog gewerkt.

Het terugdringen van plastic in de natuur kan op allerlei verschillende manieren. In het groot, maar juist ook in het klein. Heb je tips voor ons? Laat het ons weten! info@vlielandplasticvrij.nl

Thuis of bij de tent

Shampoo en wasmiddel

Wist je dat veruit de meeste shampoos en wasmiddelen microplastic bevatten? Producenten gebruiken dit als goedkoop bindmiddel of om die fijne scrubkorrels mee te maken. Deze plastics zijn enorm lastig om weer uit het milieu te halen als ze er eenmaal in terecht komen. Gelukkig zijn er plasticvrije alternatieven. Zo zijn er verschillende plasticvrije shampoo bars te koop. Daarmee sla je meerdere vliegen in één klap:

  • Shampoo bars zijn vaak ook nog eens plasticvrij verpakt
  • Ze lekken niet in je tas
  • Ze zijn veel lichter dan flessen shampoo
  • Ze zijn vaak vegan en te krijgen voor allerlei haartypes

Bekijk bijvoorbeeld deze shampoos van De Tuinen of Dille & Kamille.

Naast shampoo bars zijn er ook plasticvrij tandpasta tabletten, wasmiddelen, crèmes, en ga zo maar door.

Onderweg of op het strand

Peuken pocket

Sigarettenpeuken schaden ons milieu. Op Vlieland is het extra belangrijk om te zorgen dat er zo min mogelijk peuken rondzweven, omdat we dicht bij het water zijn, een belangrijke stop zijn in de vogeltrek en omdat we ons eigen drinkwater oppompen. Gooi je sigarettenpeuken dus niet op de grond, maar neem ze mee tot je bij een prullenbak of asbak bent.

Wist je dat je bij de gemeente gratis een peuken pocket kunt ophalen? Dat is een etuitje waar je je sigarettenpeuk in kunt bewaren, zonder dat je je kleding of tas vies maakt.

Plastic jutten op het strand

Op Vlieland komt meer plastic binnen dan we zelf produceren. Gelukkig zijn er naast de verantwoordelijke instanties veel gemotiveerde vrijwilligers en badgasten die helpen het strand schoon te houden. Bij verschillende strandovergangen vind je jutbakken. Daar kun je afval dat je op het strand gevonden hebt in weggooien. Vind je iets dat te groot is om mee te nemen, zoals een visnet, dan kun je het ook bij een strandpaal neerleggen of het er aan ophangen, het liefst boven de vloedlijn. Jutters die in de auto langskomen kunnen het dan zien en meenemen.

Heb je iets gevonden dat je niet kunt verplaatsen? Je kunt ons een mail sturen op info@vlielandplasticvrij.nl, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Als ondernemer

Kiezen voor alternatief verpakkingsmateriaal

Als ondernemer op Vlieland kun je een grote rol spelen in het verminderen van de hoeveelheid plastic die op het eiland aankomt. Denk aan de impact die het verminderen van plastic tasjes de afgelopen jaren gemaakt heeft. Maar als je op zoek gaat naar plasticvrije verpakkingen, kan het best zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel natuurlijk afbreekbare plasticvervangers die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn, worden wel als normaal plastic aangemerkt. Dit terwijl de impact ervan vaak veel lager is.

We hebben in 2023 en 2024 veel uitgezocht over plastic producten en alternatieven voor plastic verpakkingen. De uitdagingen hierbij zijn groot, zeker als het bijvoorbeeld om warme dranken gaat. Het aanbod is enorm en je wilt natuurlijk ook aan de kosten denken. We delen onze kennis hierover graag, neem contact op via info@vlielandplasticvrij.nl.

Plastic recyclen

In 2024 zijn we begonnen met het verzamelen van plastic afval op Stortemelk. Aan het einde van het seizoen hebben we het verzamelde plastic gesorteerd en schoon gemaakt. De type 5 producten die geschikt waren om te recyclen hebben we in stukken gezaagd. Daarvan hebben we uiteindelijk nieuwe zeepbakjes gemaakt. Zo krijgt een deel van het plastic een nieuwe bestemming. Dit alleen is niet genoeg om het plastic probleem op te lossen, maar met kleine stappen komen we vooruit.

De komende jaren zullen we plastic blijven verzamelen en hergebruiken. Afspraken hierover zijn inmiddels gemaakt met Stortemelk, ook andere ondernemers hebben inmiddels uitgesproken zich aan te willen sluiten. We zijn erg blij met deze positieve houding van de eilander ondernemers.

Heb je ook een onderneming op Vlieland en wil je kijken op welke manier we samen kunnen werken? We komen graag met je in contact! Spreek ons aan op straat of stuur een mailtje naar info@vlielandplasticvrij.nl

Over stichting Vlieland Plastic Vrij

Stichting Vlieland Plastic Vrij werd in 2024 door Lars Kuijpens, Henk Veerdig en Gerbrich Wever opgericht met als doel: (plastic) zwerfafval op Vlieland terugdringen en verbruik van (wegwerp)plastic verminderen.

Verminder het aanbod single use plastic.

Door ondernemers te ondersteunen bij het aanbieden van alternatieven voor plastic verpakkingen.

Verminder het gebruik van single use plastic.

Door consumenten te informeren over alternatieve, plasticvrije producten.

Verminder het plastic zwerfafval.

Door opruimacties te steunen en effectieve afvalverzameling mogelijk te maken.