Afgelopen week stond er in de Geitenbode (11 april 2024, "Anarchie op Vlie") een artikel over de oude strandjutters. Om te ontkomen aan afdracht aan de burgemeester, bekwaamden ze zich "in de vaardigheid om nog voor het dageraad het zaakje te verduisteren". Door weer en wind over het strand, soms te voet en als het nodig is met tractoren.
Nog steeds wordt er volop gejut. Zowel eilanders als badgasten eindigen menig strandwandeling met een prop visnetten en flessendopjes in een van de jutcontainers die bij de strandovergangen staan. Als je geluk hebt, kom je zelf met iets moois thuis. Een aandenken aan het strand, of zelfs iets van waarde zoals een stukje barnsteen. Met de verzamelde flessendopjes kun je in de Vliestroom terecht. Van de opbrengsten worden blindengeleidehonden opgeleid.
Vele handen maken licht werk, en gelukkig zijn er volop wandelaars op het strand te vinden. Door een visnet weg te halen, kun je wellicht voorkomen dat een van de andere strandgebruikers als rollade eindigt, zoals de jan-van-gent die door Willem Stel bij de boswachter gebracht werd. Maar er is één ding waar mensenhanden beter in zijn dan de schoonmaaktractoren...
De kleine stukjes plastic die over het strand zwerven, kunnen door vogels verward worden met een smakelijke maaltijd. Als ze te klein zijn voor de tanden van de strandreiniger, blijven ze liggen of verdwijnen ze juist onder een laagje zand. Je doet het strand dus een groot plezier als je naast visnetten ook de kleine stukjes plastic opraapt.
Het meest voor de hand liggende voorbeeld zijn de stukken plastic zijn die uit elkaar vallen en langzaam steeds kleiner worden tot ze als microplastic door het water zweven. Maar het kan bijvoorbeeld ook gelden voor sigarettenpeuken en voor de piepschuim balletjes die tijdens de ramp van MSC Zoë over een groot gebied verspreid werden. Daarnaast kun je op het strand soms grote hoeveelheden plastic granulaat vinden. Dat zijn plastic korrels van ongeveer een halve centimeter dik die als bouwstof dienen voor plastic eindproducten. Je vindt ze vaak in de vloedlijn. Ze kunnen zwart zijn, maar ook geel, blauw of andere kleuren.
Sommige shampoo bars zijn plasticvrij én goed voor je haar.
Onderweg tussen de jachthaven en het Posthuys staan tappunten.
We hebben het voor je uitgezocht.
Stichting Vlieland Plastic Vrij werd in 2024 door Lars Kuijpens, Henk Veerdig en Gerbrich Wever opgericht met als doel: (plastic) zwerfafval op Vlieland terugdringen en verbruik van (wegwerp)plastic verminderen.
Door ondernemers te ondersteunen bij het aanbieden van alternatieven voor plastic verpakkingen.
Door consumenten te informeren over alternatieve, plasticvrije producten.
Door opruimacties te steunen en effectieve afvalverzameling mogelijk te maken.