Op allerlei plekken op en rond de wadden wordt al sinds jaar en dag gewerkt schone natuur. Daar zijn tal van verschillende manieren voor. Sommigen zetten zich in voor vermindering van plastic aan de voorkant van de keten, anderen gaan met een zak het strand op. En dan heb je nog de plekken waar het afval verwerkt wordt als het eenmaal verzameld is.
Één van die plekken is de Jut Fabriek op Terschelling. Hier wordt gejut plastic op soort gescheiden en vermalen tot granulaat, om er vervolgens prachtige nieuwe producten van te kunnen maken.
Op 5 april brachten Henk en Lars een bezoek aan de Jut Fabriek om te kijken hoe ze dit aanpakken. Ze werden ontvangen door medeoprichter Vincent Kooijman & vrijwilliger Ralf, die uitlegden wat in de basis het werkproces is in de Jut Fabriek.
“Er komt plastic ‘afval’ binnen (vanaf het strand is dit redelijk vervuild met zand en zout, hetgeen iets doet met het smeltproces), dat vervolgens in stukken van ongeveer 30 cm gezaagd wordt met een decoupeerzaag.
Vervolgens gaan deze stukken in een shredder, dat, afhankelijk van de roostergrootte, tot regranulaat wordt werkt en in de opvangbak valt. Voilá, de nieuwe grondstof is gereed (wel plasticsoorten vooraf scheiden).
Vervolgens kan dit worden gesmolten tot een soort ‘stroop’ dat in een mal met een bepaalde binnenvorm wordt geperst of het wordt in een bak gestrooid om tot een plaat te worden gesmolten in de ‘warmtepers’.
We danken de Jut Fabriek voor de inspirerende rondleiding en de uitleg. Mogelijk kunnen we in de toekomst in een bepaalde vorm samenwerking tot stand brengen. Op 19 april zal de Jut Fabriek ook aanwezig zijn op de inloopavond van Stichting Vlieland Plastic Vrij (om 19:30 in de Vliestroom) om hun verhaal te vertellen. Een ieder is van harte uitgenodigd om hierbij binnen te lopen en mee te denken.
Sommige shampoo bars zijn plasticvrij én goed voor je haar.
Onderweg tussen de jachthaven en het Posthuys staan tappunten.
We hebben het voor je uitgezocht.
Stichting Vlieland Plastic Vrij werd in 2024 door Lars Kuijpens, Henk Veerdig en Gerbrich Wever opgericht met als doel: (plastic) zwerfafval op Vlieland terugdringen en verbruik van (wegwerp)plastic verminderen.
Door ondernemers te ondersteunen bij het aanbieden van alternatieven voor plastic verpakkingen.
Door consumenten te informeren over alternatieve, plasticvrije producten.
Door opruimacties te steunen en effectieve afvalverzameling mogelijk te maken.